tisdag 21 juni 2016

”Villaägarna borde be Arid och Martin Timell om ursäkt.”


Claes Pagoldh i sin numera torra gillestuga.


Att dränera källare från insidan, utan att gräva, är sedan länge en etablerad metod i stora delar av världen. Metodens effektivitet är bevisad i ett flertal forskningsrapporter och i tiotusentals installationer i allt från enfamiljshus till tunnelbanestationer och vattenmagasin. Trots detta hävdar Villaägarnas Riksförbund att metoden, som i Sverige marknadsförs av Arid AB, är en ”bluff” och att det inte finns ett enda exempel på att dränering med elektroosmos fungerar. Claes Pagoldh i Saltsjöbaden, en av ca 500 kunder i Sverige som har torkat sina källare med elektroosmos, reagerar starkt mot Villaägarnas påståenden:

Efter att ha läst Villaägarnas Riksförbunds rasande attacker på Arid och på inslaget i ”Äntligen Hemma” där Martin Timell testade dränering med elektroosmos, blev jag naturligtvis lite fundersam. Fungerade verkligen systemet eller hade jag blivit lurad?  Men jag kan trösta både Arid, mig själv och alla som funderar på att dränera med att det fungerar utomordentligt bra.”

En ovanligt kunnig kund.

Metoden som Arid använder bygger på ett elektrokemiskt fenomen som kallas elektroosmos och som, lite förenklat, innebär att den markfukt som tränger in genom betongens porer, med hjälp av elektriska pulser, tvingas ut samma väg som den kom in. För Claes Pagoldh var detta inga större konstigheter. Som civilingenjör i elektroteknik förstår han principen bakom elektroosmos. Med drygt 35 år som ljudkonsult åt uppdragsgivare som NCC, JM, PEAB och Skanska, kan han dessutom en hel del om byggnadsteknik. Tillsammans med sin hustru som är arkitekt har familjen en gedigen erfarenhet av husbyggnadsteknik. De var med andra ord ordentligt pålästa när de kontaktade Arid.

Fristående fuktmätningsfirma bekräftar att källaren är torr.

Familjen Pagoldh bor i en villa byggd på 60-talet och som varefter den ursprungliga dräneringen slutade fungera hade fått rejäla fuktproblem i källaren, bland annat i gillestugan där putsen flagnade från väggarna. Eftersom de inte ville gräva sönder sin trädgård kontaktade de Arid och i augusti 2015 installerades ett elektroosmosbaserat dräneringssystem i hela källaren.

I samband med installationen mättes fukten på 11 punkter runt om i källaren och alla visade för höga värden. Drygt en månad senare gjordes en ny mätning och nu var det torrt på samtliga mätpunkter. Efter det har vi inte haft några problem med fukt i källaren.” – berättar Claes Pagoldh. – ”Trots det blev jag lite orolig när jag för några veckor sedan läste vad  Villaägarnas Riksförbund och deras chefsjurist Ulf Stenberg skrev om Arid. För att vara på den säkra sidan anlitade jag därför en oberoende fuktmätningsfirma, utan att berätta att vi hade installerat Arids system. Resultatet blev lysande bra – alla väggar var torra.  Det har jag svart på vitt på, ifall Villaägarna vill kontrollera.

Vad tjänar Villaägarnas Riksförbund på att sprida falsk information?

Med tanke på hur bra det fungerar i hans källare tycker Claes Pagoldh att det är mycket konstigt att Villaägarna, utan några som helst bevis, kan påstå att metoden inte fungerar. Dessutom är han kritisk till hur lätt media låter sig duperas av Villaägarnas utspel.

Jag tycker att alla som okritiskt publicerar Villaägarnas osakliga utspel ska be Arid och Martin Timell om ursäkt. Inslaget i ”Äntligen hemma” där Martin Timell testade dränering med elektroosmos var både bra, vederhäftigt och mycket talande. Man kan ju fråga sig vad Villaägarna tjänar på att förneka fakta – för mig råder det ingen som helst tvekan om att metoden fungerar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar