tisdag 7 juni 2016

Amerikanska forskare motsäger Villaägarnas påståenden om elektroosmos.


Den som har följt Villaägarnas Riksförbunds häxjakt på Arid och vår teknik för utdrivning av kapillärt inträngande markfukt (elektroosmos) kan lätt få uppfattningen att Villaägarna har belägg för sina påståenden. Inget kunde vara mer fel. I avsaknad på fakta och sakliga argument tar man till rena lögner för att stoppa Arid.

Villaägarnas lögn nr 1:

Det saknas vetenskapliga belägg för att elektroosmos fungerar.

Fakta:

I en forskningsrapport från 2002 bevisar US Army Corps of Engineers att elektroosmos är en effektiv, energisnål och miljövänlig metod för att åtgärda kapillärt inträngande markfukt. Såväl rapporten som forskarna bakom har premierats med ett antal utmärkelser, t.ex. ”IEEE Division New Electrochemical Technology Award, 2011 från ECS The Electrochemical Society i USA, ett sällskap som verkar för att föra teoribildningen framåt på det elektrokemiska området och som räknar ett antal Nobelpristagare bland sina medlemmar.


Villaägarnas lögn nr 2:

Det finns tysk forskning som bevisar att elektroosmos inte fungerar.

Fakta:

Villaägarna har inte presenterat en enda forskningsrapport som stödjer deras påstående. Det enda dokument som de hänvisar till är ett 11-sidigt sammandrag från en föreläsning i Berlin 1999, utan vetenskapligt värde och som behandlar en teknik som är utdaterad sedan länge. I den mån Villaägarna har ytterligare belägg är det väl hög tid att de presenterar detta.


Villaägarnas lögn nr 3:

Vi tar inte betalt för att rekommendera produkter och tjänster.
 
Fakta:

I byggbranschen är det en ”officiell hemlighet” att Villaägarnas Riksförbund erhåller ersättning för att rekommendera produkter och tjänster, t.ex. från Beijer Bygg, Sector Alarm och Skandiamäklarna. Om leverantörer inte är beredda att betala Villaägarna så blir det ingen rekommendation, oavsett hur bra erbjudandet är för deras medlemmar. Ett exempel på detta är bolån från SBAB. För att slippa insyn bedrivs denna verksamhet i ett separat bolag; Villaägarnas Affärsutveckling AB.

 
Villaägarnas lögn nr 4:

Forskare sågar Chalmers rapport om elektroosmotisk dränering.

Fakta:

Chalmers Industriteknik gjorde en oberoende mätning av en installation i Göteborg. Resultatet redovisades i en rapport. Varken Arid eller Chalmers har någonsin påstått att detta är en forskningsrapport. Trots detta har Villaägarna bett några experter att recensera rapporten som om det vore en forskningsrapport vilket, inte förvånade, resulterade i kommentarer om att rapporten inte höll vetenskaplig standard. Som man frågar får man svar. Dessvärre måste vi än en gång konstatera att de experter som Villaägarna konsulterar uppvisar allvarliga brister när det gäller det internationella forskningsläget kring elektroosmos.



Villaägarnas lögn nr 5:


Norsk TV varnar för elektroosmotisk dränering.

 Fakta:

Villaägarna hänvisar till ett avsnitt av det norska programmet Bygg og Bedrag från 2010, som allmänheten inte längre kan ta del av.  Vid en kontroll av programinnehållet visar det sig att huset i fråga inte hade problem med kapillärt inträngande markfukt utan med kondens och bakfall i avloppet, d.v.s. problem som inte går att åtgärda med hjälp av elektroosmos. Det norska produktionsbolaget hade alltså valt ut fel objekt för att demonstrera effekten av elektroosmos, något som även framkom i programmet slut.  Dessutom uppträdde man bedrägligt genom att påskina att fuktbesiktningen gjordes av en representant från SINTEF (Norges motsvarighet till SP) vilket inte var fallet.


Villaägarnas lögn nr 6:

Äntligen Hemma fuskar i sin test av elektroosmos.

Fakta:

Som förklarning till det torra resultatet anklagar Villaägarna Martin Timell och Äntligen Hemma för att ha vidtagit andra förbättringsåtgärder, använt vattenavvisande renoveringsputs samt använt en osäker mätmetod. Dessa påståenden avfärdas kategoriskt av Martin Timell, TV 4 och produktionsbolaget Meter Television. Inga andra åtgärder vidtogs. Den mätmetod som användes i programmet är densamma som används dagligen vid de tusentals besiktningar som utförs bland annat av Anticimex och Ocab.



Villaägarnas lögn nr 7:

Danska experter inte tror på elektroosmotisk dränering av hus.

Fakta:

Villaägarna vill naturligtvis att läsaren ska dra slutsatsen att detta är en vedertagen åsikt i Danmark. Påståendet backas upp av en artikel som Villaägarna har ”planterat” hos sin danska kollega Bedre Hjem. I artikeln uttalar sig tre s.k. experter negativt om elektroosmos utan att redovisa vilka fakta eller forskningsresultat som de baserar detta på.  Två av dessa experter har i tidigare rapporter konstaterat att elektroosmos fungerar, både i laboratorietester och i fältförsök. Dessutom hänvisar artikeln till svagheter i elektroosmos som sedan länge är åtgärdade.
 
Vi tycker att det är i högsta grad anmärkningsvärt hur Villaägarnas Riksförbund tillåts att vrida, bända och tänja på sanningen så att den passar deras, eller deras uppdragsgivares syften. Ingen ifrågasätter deras ”experters” kompetens eller obundenhet och ingen kräver att Villaägarna ska presentera de forskningsrapporter de lutar sig mot.

Vi tycker att det är upprörande hur själva sakfrågan tillåts hamna i bakvattnet. Ibland verkar det som att det är viktigare med klick än att sanningen ska fram.

Vi begär inte mycket - bara att vi behandlas med samma respekt som man visar Villaägarnas Riksförbund; att vi får en möjlighet att bemöta deras påstående och att de inte alltid får sista ordet. Villaägarnas Riksförbund har enorma resurser till sitt förfogande och kanaler som når ut till hundratusentals läsare. Vi har inget av detta och är därför helt utelämnade till att media gör sitt jobb.

Vi utmanar Villaägarnas Riksförbund på en duell. Presentera alla de rapporter som påstås stödja era utsagor om att elektroosmos inte fungerar, så presenterar vi våra som påstår tvärtom. Vi ses i gryningen.

P.S. Med tanke på att vi har U.S. Army Corps of Engineers på vår sida är det säkrast att ni kommer väl laddade. D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar